Κυριακή, Ιουνίου 11, 2006

Ψήφισμα συμπαράστασης από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ


Το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων τόσο της πόλης μας αλλά και όλης της υπόλοιπης χώρας. Μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής συνέλευσης των φοιτητών του Ρεθύμνου και τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών καταρρέει το επιχείρημα αυτών που μιλούσαν για «μειοψηφία που αποφάσισε να κλείσει τις σχολές».

Η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από τη μεριά μας δεν είναι απόρροια νοσταλγίας για τους αγώνες της φοιτητικής μας νεότητας. Είναι επακόλουθο της πίστης μας στην ανάγκη για κοινό αγώνα με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στο χώρο της παιδείας αλλά και γενικότερα της εργασίας. Έναν αγώνα που θα συσπειρώνει όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, γονείς, δασκάλους, καθηγητές δευτεροβάθμιας, φοιτητές, διδάσκοντες τριτοβάθμιας) και τελικά όλα τα ζωντανά και προοδευτικά κομμάτια της κοινωνίας μας. Άλλωστε οι Γάλοι μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι πρόσφατα μας έδειξαν το δρόμο.

Βλέπουμε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σαν κομμάτι της κοινής μας προσπάθειας, όπως αυτή εκδηλώθηκε και στα συλλαλητήρια του περασμένου Μάρτη που οργανώθηκαν από την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές υπερασπιζόμαστε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα παρέχει δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλής στάθμης σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Πιστεύουμε ότι τα δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας, αν η πολιτεία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ορίζει το ισχύον Σύνταγμα (άρθρ. 16) και εξασφαλίσει τις επαρκείς προϋποθέσεις σε υποδομές, τις αξιοπρεπείς αμοιβές στο διδακτικό προσωπικό και πόρους για τη διδασκαλία και την έρευνα, μπορούν να ανταποκριθούν στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπιστεί και η φοιτητική μετανάστευση.

Βλέπουμε τα κοινά μας αιτήματα και δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.

- Ενιαία πτυχία και εργασιακά δικαιώματα για όλους.
- Σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθοί και πλήρης ασφάλιση. Όχι στην ελαστικοποίηση της εργασίας.
- Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Ουσιαστική χρηματοδότηση της παιδείας.
- Όχι στην αξιολόγηση της εκπαίδευσης με κριτήρια οικονομικής ανταποδοτικότητας.
- Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά Πανεπιστήμια.
- Όχι στις αυταρχικές προτάσεις για διαγραφές φοιτητών και για όριο λήψης πτυχίου.
- Όχι στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.
- Δημοκρατικό Σχολείο και Πανεπιστήμιο.

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: