Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2006

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Όλων των Σχολών Τετάρτης 14/6

Το πλαίσιο που ακολουθεί υποστηρίχτηκε από (με αλφαβητική σειρά) την Α.Ε.Π., Αριστερά Σχήματα, Δίκτυο, Πανσπουδαστική, Πρωτοβουλία Γένοβα και πολλούς ανένταχτους φοιτητές με 342 ψήφους.
Το πλαίσιο της ΠΑΣΠ (λήξη της κατάληψης) πήρε 112 ψήφους
Το πλαίσιο της ΔΑΠ (κατά της κατάληψης) πήρε 40 ψήφους

Στις 8/6 πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με τη συμμετοχή 25.000 φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων. Η διαδήλωση χαρακτηρίστηκε από τη μαζικότητα και τον παλμό της. Η κυβέρνηση απάντησε στον αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία με δακρυγόνα και ΜΑΤ. Η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να σταματήσει τον αγώνα μας, ήρθε την Τρίτη 13/6 να ζητήσει διάλογο και ανακοίνωσε ότι το ν/σ θα κατατεθεί το φθινόπωρο.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ, κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η προσπάθεια καταστρατήγησης του 8ώρου, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, χτυπήματος του λαϊκού εισοδήματος και των κεκτημένων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα είναι η μια πλευρά της επίθεσης. Η άλλη είναι η προσπάθεια συμπίεσης των προσδοκιών της νεολαίας για μόνιμη και σταθερή εργασία, η πειθάρχησή της στα πρότυπα της ευελιξίας, το χτύπημα των όρων ένταξής της στην εργασία.
Είναι σε αυτό το φόντο που πρέπει να δούμε και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επίθεση της κυβέρνησης έχει 3 άξονες:
· Την αλλαγή στο νόμο - Πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων σε μιας προσπάθεια αυταρχικοποίησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και συνολικά ανταποδοτικότερης λειτουργίας του πανεπιστημίου, με την υιοθέτηση των προτάσεων του ΕΣΥΠ για απόρριψη των φοιτητών μετά τα ν+2 έτη φοίτησης ή μετά την 3 φορά που θα κόβονται σε ένα μάθημα, με την κατάργηση του ασύλου και των δωρεάν συγγραμμάτων, την αλλαγή της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης, την περικοπή των κοινωνικών παροχών όπως οι μετεγγραφές, αλλά και την εισαγωγή manager.
· Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων και παρέχοντας το θεσμικό πλαίσιο αναγνώρισης των κάθε λογής ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων τύπου ΚΕΣ, ΚΕΚ και ΙΕΚ.
· Την υλοποίηση των ψηφισμένων νόμων για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και Αξιολόγηση-Πιστωτικές Μονάδες-Παράρτημα Διπλώματος, επιχειρώντας να εισάγει το μοντέλο της δια βίου συλλογής προσόντων, που δεν κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στην εργασία, την αναγνώριση 3ετών bachelor του εξωτερικού ώστε να απαξιωθούν τα ενιαία πτυχία, καθώς και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του πτυχίου και την εξατομίκευσή του.

Με τις παραπάνω θεσμικές τομές που επιχειρεί, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιδιώκουν:
· Τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργαζόμενου, φτηνού και ευέλικτου, που όμως θα είναι ταυτόχρονα παραγωγικός και πειθαρχημένος στις απαιτήσεις και τις προτεραιότητες του εργοδότη, ενός εργαζόμενου δηλαδή που δε θα κοστίζει πολλά και δε θα διεκδικεί καλύτερους όρους δουλείας και ζωής, αλλά θα είναι πλήρως προσαρμοσμένος στις ανάγκες της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και των επιχειρήσεων. Αυτό πραγματώνεται τόσο μέσω της απαξίωσης του πτυχίου και τη διάσπαση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει, καθώς και με την εντατικοποίηση της φοίτησης και την πειθάρχηση των φοιτητών και αυριανών εργαζόμενων, αλλά και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, ώστε να καταφέρει να υπερνικήσει τις αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος και τα προσκόμματα που αυτό θέτει στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης,
· Τη λειτουργία του πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την καταστρατήγηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ένταξη των ταξικών φραγμών.
Όλα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με τη θεσμοθέτηση μηχανισμών αξιολόγησης – πιστοποίησης – Δια βίου εκπαίδευσης.
Απέναντι στον κυβερνητικό μονόλογο των τελευταίων 2 χρόνων, που επιδιώκει να προχωρήσει όλες αυτές τις αντιδραστικές τομές χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις αντιδράσεις των φοιτητών απέναντι στην αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, το φοιτητικό κίνημα έχει πλέον διαλέξει το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, της μετωπικής σύγκρουσης με την πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά και την εκκωφαντική συναίνεση της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Η κλιμάκωση του αγώνα με τη συνέχιση των καταλήψεων είναι η απάντησή μας στον εκβιασμό του Υπουργείου και της κυβέρνησης για διάλογο, και στόχος μας είναι να πάρει πίσω τα συγκεκριμένα μέτρα.

Αναγκαίος όρος για να είναι νικηφόρος ο αγώνας μας, είναι η συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα. Αυτό σημαίνει να κηρύξουν οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, 24ώρη γενική απεργία στις 22/6 και να συμμετέχουν στο νέο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Καλούμε τη ΓΣΕΕ να ανακαλέσει την προηγούμενη αρνητική απόφαση στο αίτημα μας, που στήριξαν οι ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ στην ηγεσία της.

Απαιτούμε:
- Να μην κατατεθεί ο νέος Νόμος - Πλαίσιο - Καμιά συζήτηση για απόρριψη των φοιτητών με οποιοδήποτε τρόπο και για αλλαγή του χαρακτήρα του ασύλου. Όχι στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τις ανταποδοτικές υποτροφίες και την εισαγωγή manager.
- Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος - Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια
- Να καταργηθούν οι νόμοι για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ - Όχι στην απαξίωση-εξατομίκευση των πτυχίων και τη διάσπαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτά κατοχυρώνουν. Όχι στις πιστωτικές μονάδες και το παράρτημα διπλώματος
- Να παραιτηθεί άμεσα ο Πρύτανης Γιάννης Παλλήκαρης - αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του για την παράνομη παραπομπή του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Χανίων Γρυσπολάκης για την εντολή να καταπατηθεί το άσυλο από τα ΜΑΤ.

Παλεύουμε για:
  • Ενιαία πτυχία για όλους με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά, χωρίς κατατμήσεις και διασπάσεις
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα. Αύξηση των δαπανών για τις φοιτητικές ανάγκες
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών

Καλούμε:
· Όλους τους φοιτητές να μαζικοποιήσουν τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και να αντιταχθούν έμπρακτα, συμμετέχοντας στον αγώνα ενάντια στις επιλογές του Υπουργείου και της κυβέρνησης
· Όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και καταλήψεις και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα μέτρα του υπουργείου
· Όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά, που αγωνίζονται ενάντια στις ρυθμίσεις, μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις σε ενιαίο Συντονιστικό Καταλήψεων
· Τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τους μαθητές, να βγουν στους δρόμους ενάντια στις αλλαγές να στηρίξουν και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους φοιτητές
· Τα σωματεία των εργαζόμενων να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας
· Οι ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν πανεργατική απεργία στις 22/6, για στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις
· Στην παγκρήτια πορεία των κατειλημμένων σχολών, την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 12:00 στα Λιοντάρια, Ηράκλειο
· Σε κατά τόπους πορείες με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και συνδικάτων τη Πέμπτη 22/6
· Στην πανελλαδική διαδήλωση και το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τη σύσκεψη των υπουργών παιδείας των χωρών μελών του ΟΟΣΑ στις 26/6 στην Αθήνα
· Τους φοιτητικούς συλλόγους να χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή των συλλόγων στις διάφορες κινητοποιήσεις
Στηρίζουμε την απεργία διαρκείας που συνεχίζει η ΠΟΣΔΕΠ μετά από απόφαση τη Δευτέρα 12/6 και καλούμε τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων του πανεπιστημίου μας να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή.
Απαιτούμε να παραιτηθούν οι Υπ. Παιδείας Γιαννάκου, Υπ. Δημόσιας Τάξης Πολύδωρας και η πολιτική τους!
Κανένας διάλογος! Καμία αυταπάτη!

Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με καταλήψεις μέχρι την νίκη - γενικές συνελεύσεις κάθε εβδομάδα.


Επόμενη Γενική Συνέλευση Παρασκευή 23 Ιουνίου στις 14:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: