Σάββατο, Ιουλίου 15, 2006

Ανταπόκριση από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας 13/7

Το κλίμα στη Γ. Σ. του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολόγιας ήταν εξαρχής έντονα υπέρ των φοιτητικών κινητοποιήσεων και κατά οποιασδήποτε ποινικοποίησής τους αλλά και τιμωρίας των φοιτητών με απώλεια εξεταστικής. Ο πρόεδρος του τμήματος Χρήστος Λούκος τοποθετήθηκε σε αυτόν το άξονα και ακολούθησαν και άλλες ανάλογες τοποθετήσεις. Ο αριθμός διδασκόντων που τοποθετήθηκαν σε διαφορετικό πλαίσιο ήταν εξαιρετικά περιορισμένος.
H Γ.Σ. απέρριψε πρόταση έξι φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας που ζητούσαν να γίνει εξεταστική μόνο για αυτούς (!?). Ο Νικολαΐδης είχε υποσχεθεί πως θα διευθετούσε το ζήτημα της εξεταστικής των μαθημάτων από άλλα τμήματα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ήταν αυτό που είχε την εντονότερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με συνεχή ψηφίσματα που εξέδιδε κατά των οικονομικών καταλογισμών σε βάρος μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας που διώκονταν για αποφάσεις που είχαν λάβει συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου, ψηφίσματα υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων συναδέλφων 407 που καλούνταν να υπογράψουν πεντάμηνες αντί εξάμηνες συμβάσεις για το χειμερινό εξάμηνο (σύμφωνα με απόφαση της συγκλήτου που είχε ληφθεί με τη διπλή ψήφο του Παλλήκαρη λόγω ισοψηφίας), ψηφίσματα κατά της ανωτατοποίσης των εκκλησιαστικών σχολών και φυσικά για τα ζητήματα που έγιναν ευρύτερα γνωστά μετά το θάνατο του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου.


Ανταπόκριση από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας 13/7

Η συνέλευση άρχισε με την εκλογή προέδρου. Ελλείψει άλλης υποψηφιότητας πρόεδρος αναδείχτηκε εκ νέου ο Αναστάσιος Νικολαΐδης (σας παραπέμπουμε στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει ιδία πρωτοβουλία πριν τη Γενική Συνέλευση που θα αποφάσιζε για το συγκεκριμένο θέμα, βλ. Σώστε τους Φιλολόγους στο παρόν blog). Αναπληρωματικός πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξης Πολίτης.

Μετά την εκλογή θα συζητούνταν το ζήτημα της διπλής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Οι νέοι εκπρόσωποι των φοιτητών από ΑΕΠ και ΠΑΣΠ είχαν προσέλθει, αλλά καθώς ο σύλλογος δεν είχε στείλει χαρτί με τα ονόματά τους υπήρξε καθυστέρηση γύρω στη μισή ώρα. Τελικά ο Νικολαΐδης τους «δέχτηκε» στην αίθουσα, αφού τους έβαλε να υπογράψουν χαρτί ότι είναι όντως εκπρόσωποι.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών τοποθετήθηκαν επιχειρηματολογώντας και υπερασπίζοντας τη διπλή εξεταστική, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τμήματα (με εξαίρεση το Παιδαγωγικό) έχουν ήδη λάβει ανάλογες αποφάσεις και τα υπόλοιπα προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, οι διδάσκοντες φαίνονταν θετικοί. Ο προβληματισμός που έθεσαν ήταν να μη χαθούν ώρες διδασκαλίας από το χειμερινό εξάμηνο. Όταν ο Πολίτης πρότεινε να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία για να λήξει η συνέλευση, ο Νικολαΐδης κατεβλήθη από έντονο συνειδησιακό πρόβλημα: «Πώς μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία μία πρόταση που είναι παράνομη; Πώς μπορούμε να συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;»

Η αντιπρόταση στη διπλή εξεταστική ήταν μία διευρυμένη διάρκειας πέντε εβδομάδων. Κάτι τέτοιο όμως δε θα ικανοποιούσε το αίτημα της νομιμότητας, όπως παρατήρησε ο Καλοκαιρινός, καθώς ο νόμος ορίζει ότι η διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου δε μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις βδομάδες... Προτάθηκε να αναλάβει ο Πολίτης, ως αναπληρωματικός πρόεδρος, και να απαλλαγεί ο Νικολαΐδης από το ζήτημα που προκαλούσε τόσο έντονα το αίσθημά του περί νομιμότητας κάνοντας μια βόλτα εκτός αίθουσας.

Εν πάση περιπτώσει τελικά αποφασίστηκε ότι οποιαδήποτε απόφαση δε μπορούσε να δεσμεύει τους διδάσκοντες του τμήματος, οπότε το ζήτημα αν θα γίνουν διπλές εξετάσεις σε μαθήματα του εαρινού εξαμήνου αφέθηκε στην καλή (ή κακή) πρόθεση εκάστου διδάσκοντα...
Και έτσι έληξε ένδοξα η Γ.Σ. του τμήματος Φιλολογίας, καθώς καμία συλλογική διαδικασία δε θα μπορούσε να υποχρεώσει τον πρόεδρό της να κάνει κάτι που δεν ήθελε...

Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2006

Ανταπόκριση από τη Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού 10/7

Το κείμενο που ακολουθεί έστειλε συνάδελφος από το Παιδαγωγικό

Σήμερα έγινε η Γενική Συνελευση του Παιδαγωγικού. Ψηφίστηκε να γίνει εξεταστική για τους επί πτυχίω και ξεκινάει μάλιστα απο ΑΥΡΙΟ. Οι επί πτυχίω φοιτητές που χρωστάνε 1 με 2 μαθήματα φάνηκαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση αυτή. Υπήρχαν και κάποιες αντιδράσεις από κάποιους επί πτυχίω που ζήτησαν διπλή εξεταστική γι' αυτούς, αφού όπως ανέφεραν δε μπορούσαν να δώσουν επιτυχώς 6 ή 7 μαθήματα μέσα σε 10 μέρες και μάλιστα προφορικά. Τα παιδιά αυτά όχι μόνο επικρίθηκαν έντονα από τους τεταρτοετής συνάδελφους τους αλλά ούτε και υποστηρίχτηκαν καθόλου από τους αντιπρόσωπους του τμήματός τους.
Κατα τη διάρκεια της Γ. Σ. αναφέρθηκε από φοιτήτρια τεταρτοετή πως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα χώρου διαμονής της αλλά και χρόνου προετοιμασίας για την εξεταστική της. Το αίτημα για διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω που δε θα μπορούσαν να παρεβρεθούν στην εξεταστική, εν τέλει ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ!!!
Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης υπάρχουν αρκετοί τεταρτοετείς επί πτυχίω
που απουσιάζουν και ήδη χρωστάνε περισσότερα από 2 και 3 μαθήματα. Τα παιδιά αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν καθόλου ισότιμα αφού στο τέλος της Γ. Σ. ψηφίστηκε μονή εξεταστική για το Σεπτέμβρη. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΎ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

Κυριακή, Ιουλίου 09, 2006

Οχτώ μήνες χωρίς επιδότηση ενοικίου

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε συνάδελφος από το Ηράκλειο στις 6 Ιουλίου.

"Οχτώ μήνες πέρασαν από τότε που μας έκοψαν την επιδότηση ενοικίου. Περίπου 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο δεν παίρνουν πια την επιδότηση ενοικίου, η οποία τους παρεχόταν σαν οικονομική βοήθεια λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Στο Ηράκλειο το ύψος αυτής έφτανε τα 150 ευρώ μηνιαίως και 9000 ευρώ συνολικά για τα 6 χρόνια φοίτησης.

Εδώ και 3.5 μήνες περιμένουμε την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Αθήνας για το αν είναι νόμιμη η χορήγησή της ή όχι. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ηρακλείου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν είναι νόμιμη η χορήγησή της λόγω της ύπαρξης ενός άλλου επιδόματος, αυτό των 1000 ευρώ. Το επίδομα των 1000 ευρώ όμως δίδεται με διαφορετικά κριτήρια και σε άλλους φοιτητές. Μάλιστα υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση για το αν θέλεις το ένα ή το άλλο.

Το πρόβλημα τώρα πια είναι πολύ σοβαρό και πολλοί είναι οι φοιτητές αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να δοθεί άμεσα κάποια λύση, αφού φοιτητές κινδυνεύουν να σταματήσουν τις σπουδές τους".

Η κ. Γιατρομανωλάκη, Πρύτανις Υποδομών και Φοιτητικής Μέριμνας, έσπευσε να απαντήσει σχετικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβληθεί το επίδομα εισέτι και υπονοώντας ότι οι δικαιούχοι θα αργήσουν να το δουν.
Διαβάστε σχετικά και στην παρακάτω διεύθυνση όπου υπάρχει η απάντηση της Γιατρομανωλάκη και του Διευθυντή Δημοσιευμάτων Χρήστου Πανταζή. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=541062

Σάββατο, Ιουλίου 08, 2006

Εξεταστική Φ.Κ.Σ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος Φ.Κ.Σ. της 5/7/2006, η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου του ακαδημαϊκού έτους 2005-2006 θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 14 Σεπτεμβρίου 2006.
Η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου (μαθήματα χειμερινού και εαρινού εξαμήνου) θα πραγματοποιηθεί από τις 18/9 έως και τις 6/10/2006.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραπάνω εξεταστικών περιόδων θα ανακοινωθεί αργότερα.

Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2006

Ανταπόκριση από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας 6/7

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση συζητήθηκε το ζήτημα της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου. Η πρόταση του κ. Νικολαΐδη, προέδρου του τμήματος, ήταν η διενέργεια της «ματαιωθείσας» εξεταστικής εντός του τρέχοντος μηνός (βλ. "Σώστε τους φιλολόγους" στο παρόν blog). Τα τεράστια πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργούσε μια τέτοια κίνηση στην πλειονότητα των φοιτητών του τμήματος έγιναν κατανοητά από τα παρόντα μέλη ΔΕΠ και το ενδεχόμενο αποκλείστηκε γρήγορα. Σε αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν η ανακοίνωση της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Ρεθύμνου (βλ. "Ανακοίνωση Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων φοιτητών 6/7" στο παρόν blog), η παρέμβαση φοιτητών του τμήματος (βλ. μέρος αυτών "Παρέμβαση για πιθανολογούμενη εξεταστική φιλολόγων" στο παρόν blog) και μελών του Συντονιστικού της κατάληψης που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα.

Στη συνέχεια φάνηκε να επικρατεί η άποψη για τη διενέργεια μιας «διευρυμένης» εξεταστικής το Σεπτέμβριο - για να δοθεί άνεση χρόνου στους φοιτητές - που θα ισοδυναμούσε με την απώλεια μίας εξεταστικής περιόδου.

Μετά από δεύτερη παρέμβαση των συγκεντρωμένων φοιτητών και διάλογο με τα μέλη ΔΕΠ, αποφασίστηκε να γίνουν τώρα εξετάσεις για τους τελειόφοιτους και τους επί πτυχίω φοιτητές, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10/7 (!!!??!!), ενώ το ζήτημα της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, αν δηλαδή θα είναι διπλή ή μία διευρυμένη θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη Γενική Συνέλευση του τμήματος που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13/7, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Η εξιστόρηση των συμβάντων στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας σίγουρα δημιουργούν ερωτηματικά και απορία σε όσους δεν ήταν παρόντες (δυστυχώς και σε αυτούς που εξήλθαν από τη συνέλευση). Ποιοι συμμετέχουν από Δευτέρα (είπατε Δευτέρα??!?) σε αυτή την εξεταστική που αποφάσισε το τμήμα για να «διευκολύνει» τους φοιτητές, που «μπορούν» να έρθουν στο Ρέθυμνο μέχρι τη Δευτέρα (Πέμπτη ελήφθη αυτή η απόφαση!!!???) και θα έχουν κάπου να μείνουν (για επαρκή προετοιμασία μάλλον δε το συζητάμε); Και όσοι «μπορούν» να δώσουν εξετάσεις τώρα, θα έχουν αυτό το δικαίωμα και το Σεπτέμβριο στη διπλή ή μία και διευρυμένη εξεταστική, βρισκόμενοι σε πλεονεκτικότερη θέση από τους συναδέλφους τους που δε μπορούν να εξεταστούν τώρα;

Η απόφαση για διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη ελήφθη μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και μεγάλου αριθμού ανένταχτων φοιτητών (βλ. "Αποφάσεις ανοιχτού συντονιστικού 23/6 στο παρόν blog), λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των πρακτικών προβλημάτων που θα δημιουργούσε μία εξεταστική τον Ιούλιο. Με την απόφαση έχουν ήδη συμφωνήσει οι Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων Οικονομικού, Ψυχολογίας, Π.Τ.Π.Ε. και Φ.Κ.Σ...

Η επόμενη Γενική Συνέλευση του Τμήματος που θα πάρει αποφάσεις για το ζήτημα της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου έχει οριστεί για την Πέμπτη 13/7. Η παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων φοιτητών είναι απαραίτητη.



Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2006

Ανακοίνωση Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Ρεθύμνου 6/7

Το παρακάτω κείμενο λάβαμε με φαξ. Έχει ήδη σταλεί σε μορφή pdf στους διδάσκοντες του τμήματος φιλολογίας.

Η Φ.Ε.Κ. Ρεθύμνου μετά από ενημέρωση που είχε από φοιτητικές παρατάξεις του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου πληροφορήθηκε για πιθανή έvαρξη της εξεταστικής περιόδου από τη Δευτέρα 10/7/2006 γεγονός το οποίο μας βρίσκει αντίθετου.

Η απόφασή μας αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων φοιτητών έχει ήδη επιστρέψει στην Κύπρο και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνoυς για μη εύρεση αεροπορικών θέσεων για επιστροφή. Ο μικρός αριθμός εισιτήριων δεν είναι αρκετός για να καλύψει ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα μέσα στο τριήμερο.

Έχοντας επί τάπητος τα πιο πάνω, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο παρόμοιων προβλημάτων και για άλλους συμφοιτητές μας που φoιτούν στο Ρέθυμνο και είναι μόνιμοι κάτοικοι εκτός Κρήτης σας καλούμε να τα λάβετε uπόψην σας έτσι ώστε να παρθεί η λιγότερο οδυνηρή λύση για το φοιτητικό κίνημα.

Τέλος, καλούμε τη Γενική Συνέλευση όπως υπερψηφiσει την πρόταση του Συvτονιστικού Καταλήψεων για διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη, έτσι ώστε όλοι ομόφωνα και με ενότητα να συμπορευθούμε για ένα καλύτερο φοιτητικό κίνημα, μια καλύτερη δημόσια ανώτατη παιδεία.

Παρέμβαση για πιθανολογούμενη εξεταστική φιλολόγων

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ηλεκτρονικό μήνυμα-παρέμβαση που λάβαμε από συνάδελφο της φιλολογίας για την πιθανολογούμενη εξεταστική του τμήματος φιλολογίας. Το κείμενο έχει ήδη σταλεί με mail σε όλους τους διδάσκοντες του τμήματος Φιλολογίας.
Να συμπληρώσουμε ότι έχουν εκκενωθεί και οι εστίες, γεγονός που θα έπρεπε να συνηγορήσει ανασταλτικά στην όποια επιχειρηματολογία για διενέργεια εξεταστικής μέσα στον Ιούλιο.

Αξιότιμοι κύριοι καθηγητές και κ. Πρόεδρε

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει στο Τμήμα Φιλολογίας μια συζήτηση γύρω από το πώς και το πότε θα διενεργηθεί η εξεταστική του Ιούνη που αναβλήθηκε λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 καθώς και στην συνολικότερη υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην αρμόδια για αυτό το ζήτημα Γενική Συνέλευση Τμήματος που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα θα υπάρξει η πρόταση να γίνει η εξεταστική του Ιούνη μέσα στον Ιούλη. Λίγα μόνο σχόλια πάνω σε αυτήν την πρόταση.

Πρώτα από όλα η απόφαση των φοιτητών έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, τις γενικές συνελεύσεις, είναι να διενεργηθεί διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη, με διάρκεια τέτοια που να επιτρέπεται η ομαλή διεξαγωγή της, με ρυθμούς ανθρώπινους τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους διδάσκοντες. Από την άλλη οι ενιαίοι φορείς διδασκόντων της φιλοσοφικής και των κοινωνικών επιστημών είχαν δεσμευτεί ότι στο ζήτημα της εξεταστικής θα σεβαστούν τις όποιες αποφάσεις των φοιτητών και εν προκειμένω την απόφαση για διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη.

Η απόφαση αυτή των φοιτητών λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μας αυτή τη στιγμή έχει φύγει από το Ρέθυμνο κι έχουν γυρίσει στους τόπους διαμονής τους. Μεταξύ αυτών μια μεγάλη μερίδα είναι από την Κύπρο πράγμα που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την άμεση επιστροφή τους. Και όχι μόνο έχουν γυρίσει στους τόπους διαμονής τους αλλά πολλοί είναι εκείνοι που λόγω οικονομικών δυσχερειών έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτικό για αυτούς να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να συμμετάσχουν επί της ουσίας σε μια εξεταστική που θα γίνει αυτό το μήνα. Και αυτό βέβαια αν θεωρήσουμε έτσι εύκολα σαν αυταπόδεικτο ότι θα μπορέσουν να ενημερωθούν εγκαίρως τόσοι πολλοί φοιτητές.

Από την άλλη είναι κατανοητός ο προβληματισμός που τίθεται από μερίδα διδασκόντων για το πότε θα προλάβουν να διορθώσουν τα γραπτά το Σεπτέμβρη. Απλά υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν έχει διενεργηθεί διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη ύστερα από κινητοποιήσεις των διδασκόντων που είχαν γίνει τον Ιούνη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να λυθεί με έναν καλύτερο διακανονισμό του προγράμματος. Τα μαζικά μαθήματα θα μπορούσαν να μπουν στην αρχή της πρώτης εξεταστικής και προς το τέλος της δεύτερης προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος στους διδάσκοντες για να τα διορθώσουν.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν υπαρκτά προβλήματα και καταδεικνύουν το ανεφάρμοστο της πρότασης για εξεταστική μες στον Ιούλη. Μια τέτοια εξεταστική θα απέκλειε την συντριπτική πλειοψηφία των συμφοιτητών μας και μόνο τύποις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τέτοια [...]

Η διατύπωση του κ. Νικολαϊδη για εξεταστική τον Ιούλη για όσους ενδιαφέρονται είναι κάπως αποπροσανατολιστική. Μπορούν να αναφερθούν πάμπολλα παραδείγματα συναδέλφων μας που θα ‘’ενδιαφέρονταν’’ να δώσουν εξεταστική τώρα αλλά πολύ απλά δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Μια τέτοια πρόταση σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να διευκολύνει τους φοιτητές του τμήματος Φιλολογίας. Και πώς θα μπορούσε να το κάνει όταν τους βάζει εκβιαστικά διλήμματα. Και πώς γίνεται ‘’να εξυπηρετηθούν’’ οι φοιτητές όταν εκτός από όλα τα παραπάνω υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε μια εξεταστική της οποίας το πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο 3 μέρες πριν την έναρξη της.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Μια εξεταστική εν μέσω κατακαλόκαιρου, με όλους τους φοιτητές, ακόμα και τους επί πτυχίω, να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, με κάποιους από αυτούς να δουλεύουν προκειμένου να μπορέσουν να σηκώσουν το δυσβάσταχτο για αυτούς και τις οικογένειες τους βάρος της κατά τα άλλα ‘’δημόσιας και δωρεάν παιδείας’’, που κανένας από αυτούς δεν θα είναι επαρκώς προετοιμασμένος για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας εξεταστικής λόγω των άλλων υποχρεώσεων του και κυρίως λόγω του μικρού χρονικού περιθωρίου που δίνεται, δεν μπορεί παρά να είναι κόντρα στα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Στην ουσία μια εξεταστική τώρα θα σημαίνει τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των φοιτητών του Τμήματος Φιλολογίας.

Πολλά είναι τα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να εξαχθούν από την συγκεκριμένη πρόταση του κ. Νικολαϊδη. Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια καλοπροαίρετη κίνηση που αποσκοπεί στην διευκόλυνση των φοιτητών και στην προάσπιση των συμφερόντων τους τότε ο κ. Πρόεδρος θα πρέπει, αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω αλλά και τα όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενα σημειώματα να την αποσύρει. Επιπλέον, αυτό που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι πως κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα ποια είναι τα φοιτητικά συμφέροντα πέραν των ίδιων των φοιτητών. Και είναι αυτοί που μέσα από τις μαζικότατες διαδικασίες τους κατέληξαν στην απόφαση τους για διπλή εξεταστική το Σεπτέμβριο. Έτσι ενωμένοι όπως δώσαμε την μάχη ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, έτσι ενωμένοι αποφασίσαμε να πάμε και στην εξεταστική χωρίς διαιρέσεις και διακρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που ενδιαφέρονται και σε αυτούς που ρεμαλεύουν. Το να καλούνται τώρα κάποιοι να πάρουν αποφάσεις για τους φοιτητές ερήμην τους -δεδομένου ότι όλοι έχουμε φύγει από το Ρέθυμνο- και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις εκφρασμένες διαθέσεις τους είναι αν μη τι άλλο λάθος.

Επειδή όμως είναι χαλεποί οι καιροί τους οποίους ζούμε, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί και σαν μια προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών αλλά και μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, για πτυχία με αξία. Και μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια από τη στιγμή που το μόνο που κάνει είναι να πααγνωρίζει τις διαθέσεις των φοιτητών και να τους επιβάλει μια εξεταστική που κανένας δε θέλει, που κανέναν δε διευκολύνει αντιθέτως του βάζει το μαχαίρι στο λαιμό, υποχρεώνοντας τον σε μια εξαντλητική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι πως το φοιτητικό κίνημα όλον αυτό τον καιρό απέδειξε πως μπορεί να αντισταθεί στην ποινικοποίηση των αγώνων του είτε αυτή προέρχεται από το υπουργείο και την κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής είτε από μεμονωμένους καθηγητές με την επιβολή μιας εξαντλητικής εξεταστικής.

Εξεταστική Οικονομικών Επιστημών

Η ανακοίνωση βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Π.Κ.

Μετά από απόφαση της 215ης/03.07.06 Γενικής Συνέλευσης του Tμήματος η εξεταστική περίοδος του εαρινού εξαμήνου 2006 θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από Δευτέρα 28 Αυγούστου μέχρι και Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου.

Οι επί πτυχίω φοιτητές πρέπει να αναγρέφουν ρητά στο γραπτό τους την ιδιότητά τους αυτή, ώστε να έχουν την δυνατότητα να πάρουν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης των σπουδών τους τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2006 από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Τρίτη, Ιουλίου 04, 2006

Σώστε τους φιλολόγους!

Η παρακάτω ανακοίνωση εστάλη πριν από δύο ώρες με mass mail και έχει ανέβει στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Η Γ.Σ. του τμήματος Φιλολογίας είναι αύριο, αλλά μάλλον λόγω ελλείψεως απαρτίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η παρουσία μας έξω από τη συνέλευση είναι απαραίτητη, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε διπλή εξεταστική για όλους το Σεπτέμβριο.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Νικολαΐδης δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση πριν από τη Γ.Σ. που θα αποφασίσει πότε θα γίνει η εξεταστική του Ιουνίου.

Τμήμα Φιλολογίας

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ρέθυμνο, 3 Ιουλίου 2006

Μετά την παράταση του εαρινού εξαμήνου από τη Σύγκλητο (29/6/06) ως το τέλος Ιουλίου, το Τμήμα Φιλολογίας προσανατολίζεται να μεταφέρει τη ματαιωθείσα εξεταστική περίοδο Ιουνίου στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός, ώστε να εξυπηρετηθούν πρωτίστως οι επί πτυχίω φοιτητές, αλλά και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται. Οι εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, και το σχετικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί, μετά τη Γ.Σ. του Τμήματος, το αργότερο ως τις 6 Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Νικολαΐδης

Κυριακή, Ιουλίου 02, 2006

Ψήφισμα Συγκλήτου 29/6

Το παρακάτω κείμενο υπερψηφίστηκε με διαφορά δύο ψήφων. Το ψήφισμα των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητών περιλάμβανε παραίτηση του Ιωάννη Παλλήκαρη από την πρυτανεία του Π.Κ., παραίτηση των υπουργών Μαριέττας Γιαννάκου και Βύρωνα Πολύδωρα και το αίτημα για κανενός είδους αξιολόγηση στα πανεπιστήμια.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη χθεσινή συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου 2006 εξέτασε το μείζον πρόβλημα της Παιδείας και προχώρησε στις εξής διαπιστώσεις:

1. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ανέδειξαν το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει στην παιδεία και αντανακλούν συγχρόνως την ευρύτερη κρίση της κοινωνίας.

2. Το προσχέδιο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός νόμου πλαισίου. Επιπλέον οι αποσπασματικές του ρυθμίσεις δεν κατοχυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας και την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου.

3. Η Σύγκλητος αντιτίθεται κατηγορηματικά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεδομένου ότι στην παρούσα στιγμή προέχει η τήρηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας που απορρέουν από το άρθρο αυτό, δηλαδή η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

4. Tο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ένα από τα Πανεπιστήμια που έχει προχωρήσει ήδη σε εσωτερική και δις σε εξωτερική προ του ψηφισθέντος νόμου αξιολόγηση, θεωρεί ότι ο νόμος για την αξιολόγηση καθώς και οι λοιποί νόμοι που ψηφίστηκαν τελευταία, οι οποίοι άλλωστε παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την προηγούμενη τήρηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας (αύξηση της χρηματοδότησης και διασφάλιση της αυτοτέλειας) και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για τα επιμέρους θέματα η Σύγκλητος συστήνει ειδική επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει τις προτάσεις της για να ακολουθήσουν οι σχετικές συζητήσεις και αποφάσεις.