Κυριακή, Ιουλίου 02, 2006

Ψήφισμα Συγκλήτου 29/6

Το παρακάτω κείμενο υπερψηφίστηκε με διαφορά δύο ψήφων. Το ψήφισμα των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητών περιλάμβανε παραίτηση του Ιωάννη Παλλήκαρη από την πρυτανεία του Π.Κ., παραίτηση των υπουργών Μαριέττας Γιαννάκου και Βύρωνα Πολύδωρα και το αίτημα για κανενός είδους αξιολόγηση στα πανεπιστήμια.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης στη χθεσινή συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου 2006 εξέτασε το μείζον πρόβλημα της Παιδείας και προχώρησε στις εξής διαπιστώσεις:

1. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ανέδειξαν το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει στην παιδεία και αντανακλούν συγχρόνως την ευρύτερη κρίση της κοινωνίας.

2. Το προσχέδιο που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ενός νόμου πλαισίου. Επιπλέον οι αποσπασματικές του ρυθμίσεις δεν κατοχυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης παιδείας και την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου.

3. Η Σύγκλητος αντιτίθεται κατηγορηματικά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δεδομένου ότι στην παρούσα στιγμή προέχει η τήρηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας που απορρέουν από το άρθρο αυτό, δηλαδή η ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

4. Tο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ένα από τα Πανεπιστήμια που έχει προχωρήσει ήδη σε εσωτερική και δις σε εξωτερική προ του ψηφισθέντος νόμου αξιολόγηση, θεωρεί ότι ο νόμος για την αξιολόγηση καθώς και οι λοιποί νόμοι που ψηφίστηκαν τελευταία, οι οποίοι άλλωστε παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την προηγούμενη τήρηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας (αύξηση της χρηματοδότησης και διασφάλιση της αυτοτέλειας) και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Για τα επιμέρους θέματα η Σύγκλητος συστήνει ειδική επιτροπή που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα καταθέσει τις προτάσεις της για να ακολουθήσουν οι σχετικές συζητήσεις και αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: