Σάββατο, Ιουλίου 15, 2006

Ανταπόκριση από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας 13/7

Η συνέλευση άρχισε με την εκλογή προέδρου. Ελλείψει άλλης υποψηφιότητας πρόεδρος αναδείχτηκε εκ νέου ο Αναστάσιος Νικολαΐδης (σας παραπέμπουμε στην ανακοίνωση που είχε εκδόσει ιδία πρωτοβουλία πριν τη Γενική Συνέλευση που θα αποφάσιζε για το συγκεκριμένο θέμα, βλ. Σώστε τους Φιλολόγους στο παρόν blog). Αναπληρωματικός πρόεδρος εξελέγη ο Αλέξης Πολίτης.

Μετά την εκλογή θα συζητούνταν το ζήτημα της διπλής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Οι νέοι εκπρόσωποι των φοιτητών από ΑΕΠ και ΠΑΣΠ είχαν προσέλθει, αλλά καθώς ο σύλλογος δεν είχε στείλει χαρτί με τα ονόματά τους υπήρξε καθυστέρηση γύρω στη μισή ώρα. Τελικά ο Νικολαΐδης τους «δέχτηκε» στην αίθουσα, αφού τους έβαλε να υπογράψουν χαρτί ότι είναι όντως εκπρόσωποι.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών τοποθετήθηκαν επιχειρηματολογώντας και υπερασπίζοντας τη διπλή εξεταστική, σύμφωνα και με τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων. Δεδομένου ότι τα περισσότερα τμήματα (με εξαίρεση το Παιδαγωγικό) έχουν ήδη λάβει ανάλογες αποφάσεις και τα υπόλοιπα προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, οι διδάσκοντες φαίνονταν θετικοί. Ο προβληματισμός που έθεσαν ήταν να μη χαθούν ώρες διδασκαλίας από το χειμερινό εξάμηνο. Όταν ο Πολίτης πρότεινε να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία για να λήξει η συνέλευση, ο Νικολαΐδης κατεβλήθη από έντονο συνειδησιακό πρόβλημα: «Πώς μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία μία πρόταση που είναι παράνομη; Πώς μπορούμε να συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη;»

Η αντιπρόταση στη διπλή εξεταστική ήταν μία διευρυμένη διάρκειας πέντε εβδομάδων. Κάτι τέτοιο όμως δε θα ικανοποιούσε το αίτημα της νομιμότητας, όπως παρατήρησε ο Καλοκαιρινός, καθώς ο νόμος ορίζει ότι η διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου δε μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις βδομάδες... Προτάθηκε να αναλάβει ο Πολίτης, ως αναπληρωματικός πρόεδρος, και να απαλλαγεί ο Νικολαΐδης από το ζήτημα που προκαλούσε τόσο έντονα το αίσθημά του περί νομιμότητας κάνοντας μια βόλτα εκτός αίθουσας.

Εν πάση περιπτώσει τελικά αποφασίστηκε ότι οποιαδήποτε απόφαση δε μπορούσε να δεσμεύει τους διδάσκοντες του τμήματος, οπότε το ζήτημα αν θα γίνουν διπλές εξετάσεις σε μαθήματα του εαρινού εξαμήνου αφέθηκε στην καλή (ή κακή) πρόθεση εκάστου διδάσκοντα...
Και έτσι έληξε ένδοξα η Γ.Σ. του τμήματος Φιλολογίας, καθώς καμία συλλογική διαδικασία δε θα μπορούσε να υποχρεώσει τον πρόεδρό της να κάνει κάτι που δεν ήθελε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: