Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

Το πολιτικό γλωσσάρι του "Αντί μνημοσύνου"

AVE CAESAR! I MORATORI TE SALUTANT!ΑΒΕ ΚΑΙΣΑΡ!
ΟΙ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ («εν δυνάμει» και μη) ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ!

Στην Ανατολή του 2007, στις 12 του Γενάρη, είναι ευχάριστο να διαπιστώνει κανείς την ειλικρινώς άκομψη προσπάθεια του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννη Παλλήκαρη, να υπενθυμίσει εμμέσως, πλην σαφώς, στην Πανεπιστημιακή κοινότητα το θάνατο του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου. Χωρίς κανέναν δισταγμό, «αξιοποιεί» το θάνατο του Φρίξου Θεοδοσάκη για να αμαυρώσει τη δράση του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου προβαίνοντας σε έναν χυδαίο παραλληλισμό και προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη και των δυο.
Το 2006 η Πρυτανεία, ο τότε αντιπρύτανης Κώστας Λάβδας, ο τότε κοσμήτορας Δημήτρης Κοτρόγιαννος κι η τότε υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Μαρία Μενδρινού, πολιτικοί φίλοι και «ημέτεροι», διέσυραν και παρέπεμψαν με αδιαφανείς διαδικασίες σε πειθαρχική δίωξη τον καθηγητή Στέλιο Αλεξανδρόπουλο με την αιτιολογία ότι «ασκεί αβάσιμη και δημόσια κριτική», επειδή μέσα από νόμιμες, θεσμικές διαδικασίες εκπόνησε έρευνα η οποία διατύπωνε μια τεκμηριωμένη κριτική ως προς το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Στις 3 Μαΐου του 2006 όταν ο καθηγητής ζήτησε να τοποθετηθεί για το θέμα στη Γενική Συνέλευση του Τμήματός του, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Κοτρόγιαννος του αρνήθηκε το δικαίωμα λόγου. Λίγο αργότερα ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος πέθανε μόνος στο γραφείο του. Όμως ακόμα και ο θάνατος του Στ. Αλεξανδρόπουλου φαίνεται πως δεν υπήρξε αρκετός για να κατευνάσει το μένος αυτών των ανθρώπων εναντίον του. Ο κ. Παλλήκαρης εκμεταλλευόμενος μία ακόμα οδυνηρή απώλεια, δράττεται αφειδώς της ευκαιρίας προκειμένου να εξαπολύσει μία ακόμα συγκαλυμμένη επίθεση εναντίον του νεκρού Στέλιου εκφράζοντας παράλληλα, απερίφραστα και ειλικρινώς, το προσωπικό του «πόρισμα» για την όλη υπόθεση.

Το πολιτικό γλωσσάρι του «Αντί Μνημόσυνου» (μια εκ του σύνεγκυς ανάγνωση)
(Βλ. το κείμενο του Παλλήκαρη στο παρόν blog με τον τίτλο "Πόσο πιο χαμηλά Παλλήκαρη")

α) «Εξωθεσμικοί μηχανισμοί» κατά τη φράση «εξωθεσμικοί παράγοντες»: έκφραση που αναφέρθηκε στην έκθεσή του κ. Πυργιωτάκη βάσει της οποίας, σύμφωνα με τον Κ. Λάβδα, συστήθηκε η παραπομπή του Στ. Αλεξανδρόπουλου. Αυτοί είναι το Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή των Ελλήνων, συνταγματικά όργανα κάθε δημοκρατικής πολιτείας που θέλει να λέγεται υγιής και στα οποία απευθύνθηκε ο Στ. Αλεξανδρόπουλος αφού πρώτα «με ταπεινότητα και σεβασμό στα πρόσωπα και τους θεσμούς» είχε αποταθεί στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου.

β) «πολιτικούς φίλους»: αναφορά στους ενιαίους φορείς, φοιτητικές παρατάξεις, επιστημονικούς κύκλους και στον βουλευτή κ. Δραγασάκη, ο οποίος έφερε με επερώτηση το θέμα της επιλογής των φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη Βουλή των Ελλήνων. Κύριε Παλλήκαρη, δεν σας αντιστοιχεί ο ρόλος να κρίνετε το πολιτικό υπόβαθρο και την πολιτική στόχευση όλων αυτών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν γίνεται δημόσια και ανοιχτά και όχι στα «υπόγεια» της Συγκλήτου και της Πρυτανείας.

γ) «ημέτεροι δημοσιογράφοι»: δημοσιογράφοι αθηναϊκών εφημερίδων οι οποίοι με αφορμή το θάνατο του Στ. Αλεξανδρόπουλου δημοσιοποίησαν το ζήτημα της πειθαρχικής δίωξης και των αιτιών της. Δηλαδή, αν το δημοσίευμα προερχόταν από «υμετέρους» δημοσιογράφους δεν θα σας ενοχλούσε; δ) «άδολος», «ανιδιοτελής», «αξιοπρεπής»: Μπορεί να μας πληροφορήσει συγκεκριμένα και υπεύθυνα η Πρυτανεία αν αποτελεί πάγια θέση της ότι όποιος ασκεί κριτική σε αδιαφανείς και εν κρυπτώ διαδικασίες είναι δόλιος, ιδιοτελής και αναξιοπρεπής; Είναι προς τιμήν του κ. Παλλήκαρη που δεν επιτρέπει να εκτονωθεί, να ξεχαστεί και να υποβαθμιστεί ένα γεγονός, το οποίο συνιστά απεμπόληση της δημόσιας κριτικής μέσα στο Πανεπιστήμιο. Του υπενθυμίζουμε ότι την στιγμή κατά την οποία παίρνει θέση έμμεσα για το θέμα της παραπομπής σε Πειθαρχικό του Αλεξανδρόπουλου, αναγνωρίζει τελικά ότι υπάρχει εμπλοκή του ιδίου και της Πρυτανείας γενικότερα. Είναι άξιο απορίας ότι, την στιγμή που εκκρεμεί η ανακοίνωση του πορίσματος, ο ίδιος τοποθετείται και σχολιάζει. Του επιστρέφουμε την κριτική που ο ίδιος παλιότερα μας απηύθυνε λέγοντας ότι, όσοι συσχέτιζαν τον θάνατο του Αλεξανδρόπουλου με τον πόλεμο που ο τελευταίος δεχόταν από θεσμικά πρόσωπα, ουσιαστικά έκαναν ‘πολιτική πατώντας επί πτωμάτων’! Όντας έτοιμος λοιπόν να σταθεί έναντι των πολιτικών ευθυνών του, αναμένουμε την άμεση παραίτηση του κ. Γιάννη Παλλήκαρη από Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Και σε αυτή τη χρονική περίοδο, για έναν λόγο παραπάνω: όχι μόνο εμφανίζεται ανίκανος να διευθετήσει εσωτερικές υποθέσεις του Πανεπιστημίου, αλλά υπονομεύει και την ίδια τη διαδικασία της οποίας προεδρεύει, τη Σύγκλητο, διακηρύσσοντας την υποστήριξή του στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, την ίδια στιγμή που ακόμα κι η Σύγκλητος σε μια χλιαρή ανακοίνωσή της τοποθετείται αρνητικά.

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Συντονιστικό Κατάληψης

Δεν υπάρχουν σχόλια: