Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007

Γρίφοι & απαντήσεις στο Κυνήγι Θησαυρού στο Γαλατικό Κάμπους


Γύρω στη 13:00 άρχισαν να μαζεύονται οι ομάδες που αποτελούνταν από 4-5 άτομα: Ροζ Πάνθηρες, Μικροί Εξερευνητές, Οι Μήπως..., Κυνηγοί Δαιμόνων, Σέρλοκ Χολμς. Λίγο μετά την έναρξη του παιχνιδιού προστέθηκαν άλλες δύο ομάδες διμελείς: οι Ουάου και Τα Τσακάλια. (συνολικά έπαιξαν γύρω στα 30 άτομα).

Το παιχνίδι άρχισε στις 14:00. Όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν στο Αρχηγείο (η Πύλη του Πανεπιστημίου ή το Φυλάκιο, όπως το λέμε στην κατάληψη) και τους δόθηκε μία κάτοψη του πανεπιστημίου (ευχαριστούμε το Χρήστο από τη βιβλιοθήκη που μας έκανε το σκανάρισμα). Ακριβώς επειδή ήμαστε σε κατάληψη που αιτείται μία διαφορετική κοινωνία και δε μπορούμε να λειτουργούμε με όρους ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν στην κοινωνία που θέλουμε να αλλάξουμε, οι γρίφοι έπρεπε να αντιγράφονται αν κρινόταν απαραίτητο και όχι να καταστρέφονται. Όλες οι ομάδες είχαν δώσει ένα τηλέφωνο και είχαν το τηλέφωνο κάποιου από την ομάδα διοργάνωσης για να μπορούμε να είμαστε σε επικοινωνία. Και το κυνήγι αρχίζει (πραγματικό κυνήγι διότι οι ομάδες έτρεχαν!)..

Στο αρχηγείο δίνεται ο 1ος Γρίφος σε δελτία αποδελτιώσεων:

Τη βάρδια μου εδιάβαζα

να δω πού θα την κάνω

κι ο πρύτανης με κοίταζε

ψηλά από επάνω

Οι ομάδες έπρεπε να πάνε στο μεγάλο αίθριο, (2ος Γρίφος) όπου είχε τοποθετηθεί κάτω από μια μισοξεκολλημένη αφίσα, ένα χαρτί με βάρδιες (ίδιο με αυτό που βγαίνει καθημερινά) και περιλαμβάνει την Πύλη και όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου για όλες τις ώρες της νύχτας. Στο σημείο που είχε τοποθετηθεί, αν κοίταζε κάποιος στα δεξιά έβλεπε τα πορτραίτα των πρυτάνεων, που μοιάζουν να κοιτούν προς αυτό το μέρος.

Στις 23:00-01:00 λοιπόν, ήταν, ανάμεσα στις άλλες, η βάρδια του Κωστή, ο οποίος είχε διαγράψει το όνομά του, το είχε αντικαταστήσει με του Λάκη και μία σημείωση ότι έχει πρόβα με τη μπάντα. Οι ομάδες έπρεπε να συνδέσουν το όνομα του Κωστή με τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού Κωστή Περιφρουράκη (βλ. αφίσα) και να πάνε στο studio της Μουσικής Ομάδας.

3ος Γρίφος: Στο Studio υπήρχε ένα χαρτί, ίδιο με αυτά που τοποθετεί η Μουσική Ομάδα, στο οποίο αναγράφονταν οι ώρες που χρησιμοποιούν το studio τα συγκροτήματα της Μουσικής Ομάδας. Ανάμεσα σε γνωστά συγκροτήματα του Πανεπιστημίου ήταν και τα εξής: Rector Go Home, Parliament on Fire, This Food Sucks, Fight 4 Sixteen, Public Degree, What a Great Game, Ministry is Dead, 4 the Roof. Κάτω από όλα τα συγκροτήματα υπήρχαν ονόματα και τηλέφωνα υπαρκτών προσώπων. Οι ομάδες έπρεπε να πάρουν τηλέφωνο τον Κωστή από το συγκρότημα 4 the Roof, που είχε πρόβα 23:00-01:00 και το τηλέφωνό του αντιστοιχούσε σε τηλέφωνο της ομάδας διοργάνωσης. (Στο σημείο αυτό να πούμε ότι στο γρίφο είχε μπει τηλέφωνο γνωστού διδάσκοντα της Κοινωνιολογίας και μέλους του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Κοινωνικών Επιστημών, που ακριβώς επειδή μπήκε στο όνομα ‘Λάκης’ τον πήραν τουλάχιστον πέντε ομάδες. Η ομάδα διοργάνωσης ζήτησε συγγνώμη μετά το πέρας του παιχνιδιού). Συγχαρητήρια αξίζουν και στους Μικρούς Εξερευνητές, που με πλειοψηφία μελών από τη Μουσική Ομάδα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ευκολότερα το πλαστό πρόγραμμα και βοήθησαν άλλες ομάδες υποδεικνύοντάς τους το σημείο.

4ος Γρίφος: Μόλις έπαιρναν τηλέφωνο ή έκαναν αναπάντητη στο σωστό αριθμό, τους αποστελλόταν το εξής μήνυμα: «Ρε μαλάκα Γιάννη, μάζευε τα σκουπίδια σου μετά την πρόβα. Θα μας φαν τα τρελά ποντίκια». Οι ομάδες έπρεπε να παν στο εργαστήρι ψυχολογίας στο οποίο είχε την ένδειξη ‘πειραματόζωα’ στην κάτοψη του Πανεπιστημίου (γίνονται όντως πειράματα με ποντίκια). (Κάποιες ομάδες άρχισαν να ψάχνουν τους σκουπιδοντενεκέδες του πανεπιστημίου).

5ος Γρίφος: Στο εργαστήρι ψυχολογίας είχε τοποθετηθεί μία φωτογραφία (βλ. φώτο), η οποία οδηγούσε στο Γυμναστήριο.

6ος Γρίφος: Εκεί, στο μηχάνημα που τα δύο κόκκινα βελάκια (στα υπόλοιπα ήταν όλα άσπρα), κάτω από τα 25 kg βάρους είχε ένα φακελάκι καφέ και ένα ζάχαρης και το εξής σημείωμα: «Το φραπεδίζειν εστί φιλοσοφείν». Οι ομάδες έπρεπε να οδηγηθούν στο κυλικείο της Φιλοσοφικής-ΦΚΣ.

7ος Γρίφος: Εκεί έβρισκαν μία αφίσα με εκδηλώσεις των άστεγων πολιτιστικών ομάδων (τα τελευταία δύο χρόνια οι πολιτιστικές ομάδες του Ρεθύμνου δεν έχουν φοιτητικό στέκι) για το πανεπιστήμιο που χάνουμε (βλ. φώτο). Αυτός ο γρίφος δυσκόλεψε περισσότερο τις ομάδες. Οι Μικροί Εξερευνητές, τα Ροζ Μαρούλια, οι Κυνηγοί Δαιμόνων έφτασαν με μικρή διαφορά και έμειναν σε αυτό το γρίφο για μία περίπου ώρα. Τα Τσακάλια πήγαν για μπάσκετ και οι Ουάου εγκατέλειψαν. Σε δύο τουλάχιστον φάσεις συγκεντρώθηκαν μέλη 3-4 ομάδων για να δουν πώς θα προχωρήσουν. Όργωσαν όλο το Πανεπιστήμιο (όλα τα μέρη των εκδηλώσεων συμπεριλαμβανομένης της Λέσχης που εύλογα συνέδεσαν με το συγκρότημα ‘Τhis Food Sucks’) και άλλα σημεία που σκέφτηκαν με διάφορους συνειρμούς (Πρυτανεία, Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι κά). Έγινε κι ένα τυπογραφικό λάθος που διορθώθηκε στη συνέχεια: δύο εκδηλώσεις είχαν την ίδια ημερομηνία, αλλά διαφορετική μέρα. Οι ομάδες έπρεπε να συνδέσουν τα στοιχεία που τους είχαν δοθεί από την αφίσα και τους γρίφους: οι εκδηλώσεις τιτλοφορούνταν ‘Πριν το τέλος’, ο πρωταγωνιστής, Κωστής Περιφρουράκης, είχε θάψει το πτυχίο του, το τελευταίο πτυχία δημόσιου πανεπιστημίου κάπου, πράγμα που έγραφε σε ένα γράμμα με ημερομηνία 25-2-2007 (ημερομηνία πρώτης ψήφισης της αναθεώρησης στη βουλή), έπαιζε στο συγκρότημα 4 the Roof σε live της Μουσικής Ομάδας στις 25-2-2007. Οι ομάδες έπρεπε να οδηγηθούν στο χώρο της εκδήλωσης, στο Μικρό Θεατράκι της Φιλοσοφικής (το οποίο όσοι δεν ήξεραν έπρεπε να βρουν καθώς δεν υπήρχε στην κάτοψη).

8ος Γρίφος: Εκεί στην τέταρτη στέγη (4 the Roof) υπήρχε δεμένο ένα σκοινάκι, που αν το τραβούσαν έπεφτε ο τελευταίος γρίφος που έλεγε τα εξής:

Αν πίσω σου στην αρένα ο ταύρος μαινόμενος βρεθεί

Τότε οι Τούρκοι θά’ναι στο Χαμάμ

Και δίπλα αστεροσκοπείο στέκει

Γέφυρα πέρνα για να βρεις οκτάκτινο αστέρι

Και στη φωτεινή πλευρά του

Κάτω από το παιχνίδι που βάζει τα σχήματα στη σωστή θέση

ΨΑΞΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ.

Τα Ροζ Μαρούλια έφτασαν πρώτα σε αυτό το γρίφο και ακολούθησαν οι Μικροί Εξερευνητές.

Το μικρό θεατράκι έχει ένα σχηματισμό σαν ταύρος μπροστά στην αρένα. Αν στο σημείο που βρισκόταν ο γρίφος στεκόταν κάποιος με την πλάτη στο θεατράκι (στην αρένα), έβλεπε μπροστά ένα τρούλο σαν τρούλο χαμάμ και δίπλα ένα πολυγωνικό πύργο με γυάλινη στέγη. Ένας διάδρομος σα γέφυρα οδηγεί σε αυτά τα χτίσματα. Η βάση του ‘αστεροσκοπείου’ είναι ένα τέλειο οκτάκτινο αστέρι, με όλες τις ακτίνες από τσιμέντο εκτός από δύο που καλύπτονταν με πλεξιγκλάς (διάφανη πλευρά). Τα πλακάκια που βρίσκονταν πάνω από τη μία, ήταν σα το παιχνίδι τέτρις (το παιχνίδι που βάζει τα σχήματα στη σωστή θέση). Εκεί, κάτω από μία λαμαρίνα ήταν ο θησαυρός, τυλιγμένος σε μία πλαστική ροζ διαφάνεια, και έλεγε τα εξής:

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ!

Όλα αυτά ήταν ένα παιχνίδι...

Οι κινητοποιήσεις του Γενάρη του 2007 πέτυχαν.

Ο νέος Νόμος-Πλαίσιο δεν κατατέθηκε

Το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε

Και ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν αφήσαμε

Και δε θα αφήσουμε να ιδρυθούν ποτέ...

Η’ τουλάχιστον έτσι θέλουμε να γίνει

Και γι’αυτό θα παλέψουμε...

Γιατί ακόμη και τα παιχνίδια δεν έχουν ποτέ προκαθορισμένο τέλος...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

(δεξιά και αριστερά είχε το σήμα της κατάληψης και στη βάση μία φωτογραφία από κινητοποιήσεις)

Νικητές ήταν οι Ροζ Πάνθηρες, παρόλο που και οι Μικροί Εξερευνητές και τα Ροζ Μαρούλια είχαν φτάσει φτάσει στο σημείο πολύ πιο πριν. Το παιχνίδι τέλειωσε στις 17:20 και όλες οι ομάδες ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στο αρχηγείο. Ομολογουμένως όλοι, και οι ομάδες που συμμετείχαν και η ομάδα διοργάνωσης, περάσαμε καλά και υπάρχει προσδοκία να υπάρξει και δεύτερο. Το Ρέθυμνο άλλωστε έχει παράδοση στο Κυνήγι του Θησαυρού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: