Σάββατο, Νοεμβρίου 29, 2014

Πού είναι ο πρύτανης, οεο;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ, ΟΕΟ?


Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το Π.Κ. τελεί υπο κατάληψη, μετά από απόφαση της μαζικότερης Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών (πάνω από 1500 ψηφίσαντες) που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση, η υποστελέχωση σε διδακτικό , ερευνητικό, και διοικητικό προσωπικό, και η ανεπαρκής μέριμνα για το φοιτητή( σίτιση-στέγαση-μεταφορά), εχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης και ζωής. Συγκεκριμένα, μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε όλοι μας, οι φοιτητές εχουν να αντιμετωπίσουν και εντατικοποίηση των σπουδών, πλαφόν, περιορισμό σε ν+2 έτη φοίτησης και άμεση διαγραφή σε φοιτητές που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο χρονικό αυτό όριο(κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες πχ. Εργασία) , στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ολόκληρους κλάδους. 

Δημιουργείται μια χαμένη γενιά, και προμοτάρεται ένα νέο μοντέλο απόφοιτου-πειθήνιου εργαζόμενου, υποταγμένου στις ανάγκες του εκάστοτε εργοδότη, με μισθούς πείνας, χωρίς καμία ασφάλιση, και χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι του υπουργείου, θα έρθουν να εφαρμοστούν με τη ψήφιση του ‘’Οργανισμού’’, την ίδια στιγμή που δρομολογείται η ίδρυση νέας ιδιωτίκης σχολής τουριστικών επιχειρήσεων με 20 μέλη ΔΕΠ και κρατική επιχορήγηση 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Απέναντι σε όλα αυτά, επιλέξαμε να απαντήσουμε με την κατάληψη ως μαχητικό και δραστικό μέσο. Μία κατάληψη ζωντανή, με ένα πανεπιστήμιο πιο ανοιχτό από ποτέ, με πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με αντιμαθήματα πάνω σε ακαδημαικά και κοινωνικά ζητήματα που είναι κρίσιμο να ανοίγουν στους φοιτητές και γενικότερα σε όλη τη κοινωνία. Και έτσι τη στιγμή που ο κόσμος συσπειρώνεται σε συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες για να διεκδικήσει αυτά που βίαια μας στερούνε, εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Απέναντι στις καθεστωτικές φωνές, απαντούμε πως τα εξάμηνα μας είναι ήδη χαμένα, οι σπουδές, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα δεν θα αφήσουμε να χαθούν.

Από τη πρώτη μέρα του αγώνα μας, καλούμε τη Σύγκλητο και τις Πρυτανικές αρχες του πανεπιστημίου να πάρουν θέση απέναντι στη κατάσταση που περιγράψαμε πιο πάνω.Αντ’ αύτου, στη μία και μοναδική άτυπη κουβέντα πού είχαμε με τον Πρύτανη κύριο Ευρυπίδη Στεφάνου, εισπράξαμε γενικόλογες απαντήσεις και άρνηση να πάρει επίσημη θέση νίπτωντας τας χείρας του σαν ενας σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος. Παρόλα αυτά, καθ’όλη τη διάρκεια των εβδομάδων που πέρασαν, συνεχίζουμε να αναζητούμε τον κ. Στεφάνου ο οποίος ‘’αγνοείται’’.

Κύριε Πρύτανη, όπως οι φοιτητές αποφάσισαν, απαιτούμε να παρετε ξεκάθαρη θέση ανοιχτά και δημόσια απέναντι στα προβληματα του πανεπιστημίου. Η εως τώρα δική σας επιλογή να μην τοποθετείστε επίσημα ως προς τα ζητήματα αυτά ισοδυναμεί με στήριξη της κυβέρνησης και των πολιτικών της που διαλύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.


Σας καλούμε να έρθετε στο Συντονιστικό της Κατάληψης, την Δευτέρα, 16:00, αιθ Δ3
                                                          

                                            
  Συντονιστικό Κατάληψης Πανεπιστημίου Κρήτης - Ρέθυμνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: