Κυριακή, Νοεμβρίου 23, 2014

Μνημονιακή Αρχαιολογία



  Η κυβέρνηση, υπό ένα ντελίριο αυταρχισμού, ασκεί δριμύτατες μνημονιακές επιθέσεις που απαξιώνουν την εκπαίδευση, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον πολιτισμό. Πιο συγκεκριμένα, η πρακτική εφαρμογή αυτής της πολιτικής αντικατοπτρίζεται πλήρως στο νόμο Διαμαντοπούλου, απόρροια του οποίου είναι ο Οργανισμός του ΥΠ.ΠΟ.Α. και του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι οδηγούν στην υποχρηματοδότηση , απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και των φορέων Πολιτισμού. 

  Για παράδειγμα, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, η έλλειψη χρηματοδότησης είναι τέτοια που οδηγεί στη δραματική έλλειψή διδακτικού προσωπικού, και κατά αυτό τον τρόπο, μέσω της επιβολής πλαφόν (όριο συμμετοχής σε παραδόσεις και σεμινάρια), καταστρατηγείται η ελεύθερη φυσιογνωμία του Οδηγού Σπουδών. Επιπλέον, επιβάλλεται ο μονόδρομος της επιχειρηματικής ακαδημαϊκής και επιστημονικής έρευνας ,ως η μόνη οδός διαφυγής από την κρίση, όπως φαίνεται και από την ανασκαφή των Αγ.Αναργύρων στη Φλώρινα. Τέλος, οι ταξικοί φραγμοί της εκπαίδευσης και του δικαιώματος στην εργασία, γίνονται πιο ξεκάθαροι από ποτέ μετά και την ψήφιση του νέου οργανισμού στο ΥΠ.ΠΟ.Α. Το εν λόγω σύνολο διατάξεων καταργεί τόσο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Τμημάτων Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, όσο και την συνέχιση της εργασίας για 2.300 οργανικά απασχολούμενους στους τομείς του Πολιτισμού.

 Κατά αυτό τον τρόπο, απαξιώνεται συνειδητά η εκπαιδευτική διαδικασία, η ακαδημαϊκή έρευνα, τα εργασιακά δικαιώματα και η ελεύθερη, δημόσια και δωρεάν πρόσβαση και ενασχόληση με τον Πολιτισμό. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε περιπτώσεις «εθνικής σημασίας», όπως η ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου η κυβέρνηση έκανε μία ηχηρή επίδειξη της εθνικιστικής της προπαγάνδας.

 Απαιτούμε:

·         Καμία εφαρμογή του Οργανισμού στο Π.Κ.

·         Επαρκής κρατική χρηματοδότηση ακαδημαϊκής αρχαιολογικής έρευνας

·         Άμεση ακύρωση του ΦΕΚ

·         Αναβάθμιση επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου των υπηρεσιών Αρχαιοτήτων και τη δημιουργία περισσότερων, ποιοτικότερων και δημοκρατικότερων κρατικών δομών για τον Πολιτισμό.

Καλούμε σε:

·         Παγκρήτιο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, Τρίτη 25/11, Δημαρχείο 6μ.μ.

·         Απεργιακό Πανεργατικό Συλλαλητήριο, Πέμπτη 27/11, Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, 10 π.μ.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: