Σάββατο, Νοεμβρίου 14, 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

«Τι φοβάστε; Μη φάτε ξύλο από τις κοπέλες;» 
«Εσείς που γλείφετε τα αρχίδια του Γευσήνους» 
«Μέσα σ’ ένα πανεπιστήμιο που είναι μπουρδέλο;»

Λοιπόν, τι σχέση έχει ο σεξισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία με το πανεπιστήμιο; Καλύτερα, όμως, να συστηθούμε πρώτα. Μέσα σ’ αυτό το αμφιθέατρο, σ’ αυτό το πανεπιστήμιο, σ’ αυτή τη μικρογραφία εν τέλει της κοινωνίας είμαστε γυναίκες, είμαστε άντρες, είμαστε τρανς και μη τρανς, είμαστε λεσβίες και αδερφές, είμαστε αμφισεξουαλικές, είμαστε ετεροφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλες, είμαστε πανσέξουαλ, ασέξουαλ, είμαστε μονογαμικοί και πολυσυντροφικές, είμαστε παρθένοι, είμαστε πουτάνες, είμαστε ανώμαλες, είμαστε κουλοί, κουτσές, είμαστε οροθετικοί και οροθετικές. Είμαστε ΑμεΑ, είμαστε χοντρές και παχύσαρκοι, μαύρες και λευκοί, είμαστε εργαζόμενες, άνεργοι και άεργες, είμαστε ανορεξικοί, είμαστε μουσουλμάνες, άθεοι και χριστιανές, θεούσες και μη, είμαστε μετανάστριες, πρόσφυγες και ιθαγενείς, είμαστε πλούσιοι και φτωχές. Τόσες πολλές ταυτότητες, άλλες με λιγότερα και άλλες με περισσότερα προνόμια, άλλες που καταπιέζουν και άλλες που καταπιέζονται. Κάποιες από αυτές είναι ορατές. Οι περισσότερες όμως είναι στην αφάνεια, μη αποδεκτές, φοβισμένες και ντροπιασμένες, μέσα σε ντουλάπες ενοχής.

Γιατί, όμως, μας αφορά ο σεξισμός και η ομοφοβία στο πανεπιστήμιο; Γιατί συμφοιτήτριες και συμφοιτητές μας διώχνονται από τα σπίτια τους επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών επειδή δεν είναι "ξεκάθαρα" άνδρες η γυναίκες, αυτοκτονούν επειδή τους γέμισαν με ενοχές, βιάζονται επειδή ήταν προκλητικές. Μας δολοφονούν επειδή δεν τους μοιάζουμε!
Παρατηρήσαμε πως και στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης ο σεξισμός, η ομοφοβία και όλων των ειδών οι διακρίσεις βρήκαν πολλούς τρόπους να εκφραστούν: κακοποιητικά βλέμματα, σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια σε τοποθετήσεις, ουρλιαχτά, συνθήματα, βία σωματική και ψυχολογική. Είδαμε άνδρες να μειώνουν γυναίκες, και γυναίκες να τους επικροτούν. Φαίνεται να είναι αυτονόητο πως τα "αδύναμα κοριτσάκια" χρειάζονται την προστασία ενός άντρακλα για να υπάρξουνε. Αδύναμο φύλο δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ομαλή και ανώμαλη σεξουαλικότητα, σωστή και λάθος έκφραση φύλου. Υπάρχουν μόνο κυρίαρχα πρότυπα που μας επιβάλλονται και μας καταπιέζουν!

Ο αγώνας μας δεν αρχίζει και τελειώνει στην διεκδίκηση της δημόσιας και δωρεάν μεταφοράς, σίτισης και η στέγασης για όλες και όλους. Παλεύουμε για την αναδιαμόρφωση του πανεπιστημιακού χώρου σε ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο όλες οι φωνές και τα διαφορετικά βιώματα θα μπορούν να συνυπάρχουν ισότιμα και άφοβα. Η ορατότητα δεν θα είναι αίτημα αλλά αυτονόητη. Αρνούμαστε τα σώματα και η σεξουαλικότητά μας να γίνονται στόχοι κριτικής και σχολιασμού. Καλούμε όλες και όλους που καταπιέζονται να συνειδητοποιήσουν την επιβολή αυτής της καταπίεσης, στα σώματα τον λόγο και τον τρόπο σκέψης τους και να αγωνιστούν για μια κοινωνία που η πατριαρχία θα είναι πια μια ανεπιθύμητη ανάμνηση! Μην αρκεστείτε στο λίγο φως που μπαίνει μέσα από τις κλειδαρότρυπες, σπάστε τις ντουλάπες!
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΤΕΛΟΣ ΖΩΗ ΜΑΓΙΚΗ 

Ξεκινώντας από την σημερινή διαδικασία, για να προστατευτούμε και να νοιώσουμε ασφαλείς δεν θα ανεχτούμε ομοφοβικά, σεξιστικά, ρατσιστικά και φασιστικά σχόλια.

ΟΜΑΔΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 11-11-2015


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε άτομα με αναπηρίες :)

Unknown είπε...

Γεια σου

Είμαι ένα συγκεκριμένο δανειστή που αναγνωρίζεται από την ΕΕ.
Ο τραπεζικός λογαριασμός μου ζυγίζει 198.32.000€ που σερβίρει μου δάνεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από 1.000€ σε όλα τα σοβαρά πρόσωπα που είναι σε θέση να κάνει μια σωστή χρήση και καλή επιστροφή των κονδυλίων. επιτόκιο 2% ετησίως επί του ποσού του δανείου. Μπορείτε να πληρώσετε σε 1-25 χρόνια ή περισσότερο σε ανώτατο όριο ανάλογα με το ποσό έτοιμο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω E-mail: jm.decompte@gmail.com