Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


   Τις τελευταίες τρείς (3) εβδομάδες δεν βιώνουμε μόνο μία έξαρση των κινηματικών μας δράσεων ,αλλά και μία έξαρση των αυταρχικών κυβερνητικών πολιτικών των μνημονίων και της καταστολής.
  Συγκεκριμένα, μόνο κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι εξευτελιστικές πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων οδήγησαν στην αυτοκτονία-δολοφονία μίας οροθετικής γυναίκας. Επιπλέον προδιαγράφουν τη φυσική εξόντωση ή τον βασανισμό ενός φυλακισμένου αγωνιστή που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα του στη μόρφωση, του αναρχικού απεργού πείνας Ν.Ρωμανού, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων για τους οποίους ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά απέναντι στην εξουσία. Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες πολέμου βρίσκονται σε μαζική απεργία πείνας στο Σύνταγμα, προκειμένου να αποκτήσουν στοιχειώδη ταξιδιωτικά έγγραφα.
  Με άλλα λόγια, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον τίποτα λιγότερο από μία κυβέρνηση δολοφόνων, η οποία  προχωρά συνειδητά προς την ψήφιση ενός νέου προϋπολογισμού μνημονίων, φτώχειας και ρατσισμού.
  Οι κυβερνητικές αυτές πολιτικές βρίσκουν την απόλυτη έκφραση τους τόσο σε εγχειρήματα όπως αυτό του νέου Οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α., όσο και του νόμου Διαμαντοπούλου, όπως αυτός πάει να εφαρμοστεί με τον Οργανισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με άλλα λόγια, κατά αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μία χαμένη γενιά, η δική μας, η οποία βιώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης και ζωής στο οποίο ,προκειμένου να γίνουμε ανταποδοτικοί, οφείλουμε να είμαστε πειθήνιοι και υπερεντατικοποιημένοι φοιτητές, εν δυνάμει εργαζόμενοι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και διεκδικήσεις και τέλος υπάκουοι και νομοταγείς πολίτες.
  Απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις, καθώς και στις προσπάθειες τρομοκρατίας και συκοφάντησης των κινηματικών μας δράσεων, εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με τις συλλογικές μας κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.
  Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της 3βδόμαδης κατάληψης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο επιτύχαμε να κινητοποιηθούμε αποτελεσματικά πάνω σε καίρια ζητήματα ολόκληρης της σπουδάζουσας κοινότητας που βιώνει όλα αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω. Δηλαδή, μετά από διαδοχικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο, την Περιφέρεια και τα ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης, αναγκάστηκαν οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας για άμεση εκχώρηση κτηρίων για φοιτητικές εστίες, καθώς για δημόσια και δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από και προς τη Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Επιπλέον, μετά από παρέμβαση μας στη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι αντιπρυτάνεις αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν δημόσια ενώπιον του Συντονιστικού στα ζητήματα του Οργανισμού, των φοιτητικών εστιών αλλά και του ακαδημαϊκού εξαμήνου.
  Επειδή όμως οι διεκδικήσεις μας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από τα στενά πλαίσια των αποφάσεων θεσμών και οργάνων που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των πιο στυγνών μνημονιακών μέτρων και νόμων, δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε σε αυτές. Αντιθέτως, οφείλουμε να συνεχίσουμε, να κλιμακώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου οι διεκδικήσεις μας όχι μόνο να ικανοποιηθούν, αλλά και να αποτελέσουν το εφαλτήριο λάκτισμα για το άπλωμα του αγώνα σε κάθε νεολαιίστικό και εργασιακό χώρο που διεκδικεί αυτά τα οποία του ανήκουν και δεν τα χρωστάει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην τρόϊκα, ούτε στους τραπεζίτες.
  Κατά συνέπεια, για εμάς, το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ένα κέντρο αγώνα που προωθεί τη ρήξη και ανατροπή όλων των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών, ενάντια στα δικαιώματα μας για ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της υγείας, της παιδείας, της αξιοπρεπούς εργασίας και προτάσσει την κοινωνία που μπορούμε να χτίσουμε με βάση τις δικές μας πραγματικές ανάγκες και τα όνειρά μας.
Παλεύουμε και διεκδικούμε
         Δωρεάν σίτιση , στέγαση , μεταφορά
         Επίδομα στέγασης για όλους ανεξαρτήτως ιθαγένειας
         Καμία διαγραφή προπτυχιακού/μεταπτυχιακού φοιτητή – Καμία απόλυση διοικητικού/διδακτικού προσωπικού
         Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές
         Όχι στο νέο Οργανισμό
         Ενάντια στην κρατική καταστολή και αφοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας
         Επαναφορά και υπεράσπιση του ασύλου στην πράξη
         Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τη δωρεάν εκχώρηση κτηρίων για εστίες
         Όχι στη χρηματοδότηση των πολεμικών εξοπλισμών
         Έξοδος από ΕΕ-Ευρώ-ΝΑΤΟ
         Αδιαπραγμάτευτο Όχι στα δίδακτρα
         Άμεση απελευθέρωση των κοινωνικών αγωνιστών
         Εκπαιδευτική άδεια στους Νίκο Ρωμανό και  Η. Κωστάρη
         Χαρτιά στους μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης
         Κανένα συμβούλιο διοίκησης
         Ενιαία πτυχία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους
         Καμία ανοχή στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά
         Δημόσια Δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς/εξεταστικούς φραγμούς
          Ενιαία Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους
         Καταγγελία του Μνημονίου και μονομερή διαγραφή του χρέους
         Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και φοιτητές
         Δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για το Ίδρυμα και τις Σχολές
         Κρατική χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων
         Καμία παιδαγωγική πιστοποίηση και επάρκεια
         Όχι στα προγράμματα ‘’ δια βίου μάθησης ‘’ – συνεχούς επανακατάρτισης
         Επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους πτυχιούχους
         Κατάργηση των πλαφόν – προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
         Παραίτηση Φορτσάκη, Στεφάνου και Πρυτανικής Αρχής ΕΚΠΑ, Π.Κ.
         Παραίτηση Κοτρόγιαννου, Παλλήκαρη και Λάβδα για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου
         Δημόσια τοποθέτηση υπουργού παιδείας και του Πρύτανη για τον Οργανισμό και την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
         Καμία βάση του ΝΑΤΟ, ούτε στη Κρήτη ούτε πουθενά
         Καμιά δίωξη στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας
         Καμία στοχοποίηση και δίωξη αγωνιστών/Αλληλεγγύη στους διωκόμενους του Νοσοκομείου Ρεθύμνης
Προτείνουμε
         Κατάληψη του χώρου του Πανεπιστημίου από Τετάρτη 3/12 έως Τετάρτη 9/12 με νέα Γενική Συνέλευση Όλων των Σχολών την Τετάρτη 9/12 στις 14.30 στο αμφιθέατρο Δ3 με κατειλημμένο πανεπιστήμιο και προεδρείο από το συντονιστικό της κατάληψης με σκοπό την ενημέρωση και δράση πάνω στα ακαδημαϊκά και κοινωνικά ζητήματα
         Αντιφασιστικό συλλαλητήριο μέσα στην επόμενη εβδομάδα
         Συνέχιση των δράσεων στην Πρυτανεία Ηρακλείου τη Παρασκευή 5/12
         Παράσταση διαμαρτυρίας των Φοιτητικών Συλλόγων στο Δημαρχείο τη Πέμπτη 11/12

         Συμμετοχή Φορέων- Φοιτητικών Συλλόγων  στο Αντικυβερνητικό/Αντικρατικό Συλλαλητήριο μνήμης του Α. Γρηγορόπουλου



Δεν υπάρχουν σχόλια: