Πέμπτη, Δεκεμβρίου 04, 2014

ΔΑΣΠ ΝΔΦΚ: Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

  Σήμερα,  Τετάρτη 3/12/14, πραγματοποιήθηκε η 4η κατά σειρά Γενική Συνέλευση όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με σχεδόν την μεγαλύτερη συμμετοχή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με σύνολο ψηφισάντων 1582. Η μαζικότητα, η κινητοποίηση και η συσπείρωση των φοιτητών γύρω από το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων τους, δεν ήταν ποτέ κάτι δεδομένο, αντιθέτως προέκυψε κάτω από την δυναμικότητα ενός κινήματος που διεκδικεί ένα αυτοδιοίκητο πανεπιστήμιο, χωρίς επιχειρήσεις και δίδακτρα, χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες και προσβάσιμο σε όλους.
  Όμως, οι παραταξιακές δυνάμεις τη μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν το πανεπιστήμιο «έρμαιο» στην εξυπηρέτηση των αναγκών μας, αλλά θέλουν να το μετατρέψουν σε παράρτημα του «Harvard στη Μεσόγειο». Με άλλα λόγια, όπως και οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διέθεσαν σήμερα κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προκειμένου να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα και να προλειάνουν το έδαφος για την «ομαλότητα» που έχει ανάγκη η ψήφιση του νέου μνημονιακού προϋπολογίσμού της φτώχειας, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, αυτή τη Κυριακή. Στα βήματα της συγκυβέρνησης τους λοιπόν, οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ ένωσαν τις δυνάμεις τους, για χάρη της πιθανής απώλειας του ακαδημαϊκού εξαμήνου, και κατάφεραν να ανοίξουν το πανεπιστήμιο στις αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης δίνοντας το πράσινο φως στη συνέχιση των διεργασιών για την ψήφιση του νέου Οργανισμού του Π.Κ.
  Την ίδια στιγμή που ο Λοβέρδος έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα της οροθετικής γυναίκας που αυτοκτόνησε πριν λίγες μέρες και αφήνει ένα νεαρό αγωνιστή να αργοπεθαίνει για το στοιχειώδες δικαίωμα του στην ανώτατη εκπαίδευση, το Ν.Ρωμανό, η νεολαία του στα πανεπιστήμια, η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, συνυπογράφουν τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων, προωθούν την ανταποδοτικότητα των προγραμμάτων σπουδών, την εισαγωγή διδάκτρων αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και τη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Το γεγονός πως αυτές οι καθόλα «αγωνιστικές» και «ανεξάρτητες» φοιτητικές παρατάξεις αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν το μνημονιακό και αυταρχικό τους προσωπείο ενώπιον των φοιτητών που συσπειρώνονται γύρω από τις συνελεύσεις τους, αποτελεί για εμάς άλλη μία μεγαλειώδη νίκη.
  Ο 3βδόμαδος αγώνας μας δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά αποτελεί μία λογική συνέχεια των κινητοποιήσεων μας για να διεκδικήσουμε όχι μόνο το δικαίωμα μας στην δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, αλλά για να δημιουργήσουμε τους όρους για τα κοινωνικά αγαθά και τη ζωή που όλοι έχουμε ανάγκη και ονειρευόμαστε. Ο αγώνας μας δεν σταματά, αλλά αντιθέτως τώρα ξεκινάει με περισσότερη όρεξη και αυτοπεποίθηση πως μπορούμε πραγματικά να τσακίσουμε αυτή τη κυβέρνηση και τις πολιτικές της.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 03, 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


   Τις τελευταίες τρείς (3) εβδομάδες δεν βιώνουμε μόνο μία έξαρση των κινηματικών μας δράσεων ,αλλά και μία έξαρση των αυταρχικών κυβερνητικών πολιτικών των μνημονίων και της καταστολής.
  Συγκεκριμένα, μόνο κατά την διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι εξευτελιστικές πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων οδήγησαν στην αυτοκτονία-δολοφονία μίας οροθετικής γυναίκας. Επιπλέον προδιαγράφουν τη φυσική εξόντωση ή τον βασανισμό ενός φυλακισμένου αγωνιστή που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα του στη μόρφωση, του αναρχικού απεργού πείνας Ν.Ρωμανού, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων για τους οποίους ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά απέναντι στην εξουσία. Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες πολέμου βρίσκονται σε μαζική απεργία πείνας στο Σύνταγμα, προκειμένου να αποκτήσουν στοιχειώδη ταξιδιωτικά έγγραφα.
  Με άλλα λόγια, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον τίποτα λιγότερο από μία κυβέρνηση δολοφόνων, η οποία  προχωρά συνειδητά προς την ψήφιση ενός νέου προϋπολογισμού μνημονίων, φτώχειας και ρατσισμού.
  Οι κυβερνητικές αυτές πολιτικές βρίσκουν την απόλυτη έκφραση τους τόσο σε εγχειρήματα όπως αυτό του νέου Οργανογράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α., όσο και του νόμου Διαμαντοπούλου, όπως αυτός πάει να εφαρμοστεί με τον Οργανισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με άλλα λόγια, κατά αυτό τον τρόπο, δημιουργείται μία χαμένη γενιά, η δική μας, η οποία βιώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης και ζωής στο οποίο ,προκειμένου να γίνουμε ανταποδοτικοί, οφείλουμε να είμαστε πειθήνιοι και υπερεντατικοποιημένοι φοιτητές, εν δυνάμει εργαζόμενοι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και διεκδικήσεις και τέλος υπάκουοι και νομοταγείς πολίτες.
  Απέναντι σε όλες αυτές τις επιθέσεις, καθώς και στις προσπάθειες τρομοκρατίας και συκοφάντησης των κινηματικών μας δράσεων, εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με τις συλλογικές μας κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις.
  Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της 3βδόμαδης κατάληψης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο επιτύχαμε να κινητοποιηθούμε αποτελεσματικά πάνω σε καίρια ζητήματα ολόκληρης της σπουδάζουσας κοινότητας που βιώνει όλα αυτά που περιγράφηκαν παραπάνω. Δηλαδή, μετά από διαδοχικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο, την Περιφέρεια και τα ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνης, αναγκάστηκαν οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας για άμεση εκχώρηση κτηρίων για φοιτητικές εστίες, καθώς για δημόσια και δωρεάν μεταφορά των φοιτητών από και προς τη Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Επιπλέον, μετά από παρέμβαση μας στη Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι αντιπρυτάνεις αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν δημόσια ενώπιον του Συντονιστικού στα ζητήματα του Οργανισμού, των φοιτητικών εστιών αλλά και του ακαδημαϊκού εξαμήνου.
  Επειδή όμως οι διεκδικήσεις μας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από τα στενά πλαίσια των αποφάσεων θεσμών και οργάνων που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των πιο στυγνών μνημονιακών μέτρων και νόμων, δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε σε αυτές. Αντιθέτως, οφείλουμε να συνεχίσουμε, να κλιμακώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου οι διεκδικήσεις μας όχι μόνο να ικανοποιηθούν, αλλά και να αποτελέσουν το εφαλτήριο λάκτισμα για το άπλωμα του αγώνα σε κάθε νεολαιίστικό και εργασιακό χώρο που διεκδικεί αυτά τα οποία του ανήκουν και δεν τα χρωστάει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην τρόϊκα, ούτε στους τραπεζίτες.
  Κατά συνέπεια, για εμάς, το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ένα κέντρο αγώνα που προωθεί τη ρήξη και ανατροπή όλων των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών, ενάντια στα δικαιώματα μας για ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της υγείας, της παιδείας, της αξιοπρεπούς εργασίας και προτάσσει την κοινωνία που μπορούμε να χτίσουμε με βάση τις δικές μας πραγματικές ανάγκες και τα όνειρά μας.
Παλεύουμε και διεκδικούμε
         Δωρεάν σίτιση , στέγαση , μεταφορά
         Επίδομα στέγασης για όλους ανεξαρτήτως ιθαγένειας
         Καμία διαγραφή προπτυχιακού/μεταπτυχιακού φοιτητή – Καμία απόλυση διοικητικού/διδακτικού προσωπικού
         Ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές
         Όχι στο νέο Οργανισμό
         Ενάντια στην κρατική καταστολή και αφοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας
         Επαναφορά και υπεράσπιση του ασύλου στην πράξη
         Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τη δωρεάν εκχώρηση κτηρίων για εστίες
         Όχι στη χρηματοδότηση των πολεμικών εξοπλισμών
         Έξοδος από ΕΕ-Ευρώ-ΝΑΤΟ
         Αδιαπραγμάτευτο Όχι στα δίδακτρα
         Άμεση απελευθέρωση των κοινωνικών αγωνιστών
         Εκπαιδευτική άδεια στους Νίκο Ρωμανό και  Η. Κωστάρη
         Χαρτιά στους μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης
         Κανένα συμβούλιο διοίκησης
         Ενιαία πτυχία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους
         Καμία ανοχή στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά
         Δημόσια Δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς/εξεταστικούς φραγμούς
          Ενιαία Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους
         Καταγγελία του Μνημονίου και μονομερή διαγραφή του χρέους
         Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και φοιτητές
         Δημόσιες και δωρεάν υποδομές και υπηρεσίες για το Ίδρυμα και τις Σχολές
         Κρατική χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων
         Καμία παιδαγωγική πιστοποίηση και επάρκεια
         Όχι στα προγράμματα ‘’ δια βίου μάθησης ‘’ – συνεχούς επανακατάρτισης
         Επαγγελματικά δικαιώματα για όλους τους πτυχιούχους
         Κατάργηση των πλαφόν – προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
         Παραίτηση Φορτσάκη, Στεφάνου και Πρυτανικής Αρχής ΕΚΠΑ, Π.Κ.
         Παραίτηση Κοτρόγιαννου, Παλλήκαρη και Λάβδα για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου
         Δημόσια τοποθέτηση υπουργού παιδείας και του Πρύτανη για τον Οργανισμό και την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
         Καμία βάση του ΝΑΤΟ, ούτε στη Κρήτη ούτε πουθενά
         Καμιά δίωξη στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας
         Καμία στοχοποίηση και δίωξη αγωνιστών/Αλληλεγγύη στους διωκόμενους του Νοσοκομείου Ρεθύμνης
Προτείνουμε
         Κατάληψη του χώρου του Πανεπιστημίου από Τετάρτη 3/12 έως Τετάρτη 9/12 με νέα Γενική Συνέλευση Όλων των Σχολών την Τετάρτη 9/12 στις 14.30 στο αμφιθέατρο Δ3 με κατειλημμένο πανεπιστήμιο και προεδρείο από το συντονιστικό της κατάληψης με σκοπό την ενημέρωση και δράση πάνω στα ακαδημαϊκά και κοινωνικά ζητήματα
         Αντιφασιστικό συλλαλητήριο μέσα στην επόμενη εβδομάδα
         Συνέχιση των δράσεων στην Πρυτανεία Ηρακλείου τη Παρασκευή 5/12
         Παράσταση διαμαρτυρίας των Φοιτητικών Συλλόγων στο Δημαρχείο τη Πέμπτη 11/12

         Συμμετοχή Φορέων- Φοιτητικών Συλλόγων  στο Αντικυβερνητικό/Αντικρατικό Συλλαλητήριο μνήμης του Α. Γρηγορόπουλου



Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2014

ΑΝΑΚΟIΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ H. RICHTER


Πολύς λόγος γίνεται για την αναγόρευση του κ. Richter σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος  Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σαν Συντονιστικό Κατάληψης θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης είχε προγραμματίσει τη συγκεκριμένη αναγόρευση από καιρό, πριν ξεκινήσει η κατάληψη. Επιτρέψαμε την αναγόρευση στη λογική της υπεράσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι για να υπερασπίσουμε τις θέσεις του συγκεκριμένου ιστορικού. Προφανώς διαφωνούμε με αυτές στο βαθμό που ο κ Richter σχετικοποιεί  τα γεγονότα της μάχης της Κρήτης και του πολέμου, αποδίδοντας με ίσο τρόπο ευθύνες σε επιτιθέμενους και αμυνόμενους. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του αγώνα και των θυσιών του Κρητικού λαού ενάντια στους Ναζί κατακτητές. Δε θεωρούμε, όμως, ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να συνδέεται με την κυβέρνηση Σαμαρά και τις κυρίαρχες πολιτικές, ούτε να επιζητείται η δικαίωσή του από μια τέτοια κυβέρνηση. Για εμάς η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες και τα θύματα της πάλης ενάντια στο φασισμό του τότε είναι εξίσου σημαντική με τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο φασισμό και την ακροδεξιά-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μνημονίων που εξαθλιώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Σαν κομμάτι του φοιτητικού κινήματος παλεύουμε ενάντια στην επιβολή αυτής της πολιτικής στην εκπαίδευση και την κοινωνία, ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για τα αμιγώς φοιτητικά ζητήματα, αλλά  και για τα προβλήματα που απασχολούν το νησί. Στηρίζοντας στην πράξη τους τοπικούς αγώνες (νοσοκομείο, κίνημα κατά των ΒΑΠΕ) συζητάμε αυτά τα θέματα και στα πλαίσια της κατάληψης μέσα στις σχετικές εκδηλώσεις. Θεωρούμε ότι μόνο μαζί, φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι, ντόπιοι και μετανάστες, όλα τα πληττόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας, ενωμένοι μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά στην υποτίμηση των ζωών μας και να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο.




                   Συντονιστικό Κατάληψης Σχολών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου